Normer

Normer är något som hörs till vår vardag. De där oskrivna regler, som man oftast rätt av glömmer, men som är väldigt viktiga. Så att vi vet hur vi ska uppföra oss med varandra, och med våra olika kulturer och förstås jämställdhet med varandra. . Vissa är viktiga för att ex få samhället att fungera. Och att följa normer kan också vara bra, ex bra normer är att man inte bär mössa inomhus. Förstås finns det även sämre normer. Sämre normer innebär ex, hur en kvinna eller en man ska klä sig. Detta var vanligt förr i tiden i Finland, men även i andra länder finns detta ännu. Att kvinnan ska ha klänning/kjol och mannen igen ska ha byxor

. En vanlig norm, är den där frågan hur mår du. Som alla känner till. Då svarar man alltid bra, även fast svaret inte kanske alltid är bra. Men det hör liksom till att någon frågar hur mår du att man svarar bra, för det är vad den som frågar förväntar sig. Det är kanske en av de mindre bra normerna. Att inte svara hur du mår istället bara tilläga att jag mår bra. Så normer har både för och nackdelar, för att få ett samhälle att fungera behövs normer. Samtidigt som normerna kan göra att man känner sig förtryckt.

Men vart i från kommer egentligen normerna det är en svår fråga. Vissa säger att det är gammalt, och härstammar från Bibeln, eller så kanske det alltid bara har funnits men ingen vetat vart ifrån det har kommit. Men fast vi inte vet riktigt vart i från normerna kommit. Så vet vi allafall att vissa normer är bra för vardagen, för jämlikheten i världen.

cc

Bra skrivet

Madde

Jag brukar svara ärligt på frågan hur jag mår. Eller svarar oftast ungefär "Bra, men lite förkyld och stressad, men så där överlag nog bra". Svarade just så till en kompis en gång och han utbrast, vad kul att du på riktigt svarar ärligt, då får frågan en så mycket större betydelse och man får på riktigt veta något om den andra personens situation. :)