Riksdagsvalet närmar sig

Riksdagsvalet närmar sig nu är det bara några veckor kvar tills förhandsröstningen startar. Och med riksdagsvalet, så var jag imorse i radion. Där radion intervjuade oss som är förstagångens väljare. Även svenska.yle.fi hade en artikel om det. Radioinslaget hittar du på svenska.yle.fi och radio Östnyland. Den största frågan var just om arbetsmarknaden. Mina svar:
 
 
 Också vi studerande borde ges en chans på arbetsmarknaden, säger  det finns alldeles för lite med jobb.
 
– De som länge har varit arbetslösa och vi som studerar borde lättare få en chans på arbetsmarknaden.
– Kanske jobba en tid utan lön för att få erfarenhet?
 

Normer

Normer är något som hörs till vår vardag. De där oskrivna regler, som man oftast rätt av glömmer, men som är väldigt viktiga. Så att vi vet hur vi ska uppföra oss med varandra, och med våra olika kulturer och förstås jämställdhet med varandra. . Vissa är viktiga för att ex få samhället att fungera. Och att följa normer kan också vara bra, ex bra normer är att man inte bär mössa inomhus. Förstås finns det även sämre normer. Sämre normer innebär ex, hur en kvinna eller en man ska klä sig. Detta var vanligt förr i tiden i Finland, men även i andra länder finns detta ännu. Att kvinnan ska ha klänning/kjol och mannen igen ska ha byxor

. En vanlig norm, är den där frågan hur mår du. Som alla känner till. Då svarar man alltid bra, även fast svaret inte kanske alltid är bra. Men det hör liksom till att någon frågar hur mår du att man svarar bra, för det är vad den som frågar förväntar sig. Det är kanske en av de mindre bra normerna. Att inte svara hur du mår istället bara tilläga att jag mår bra. Så normer har både för och nackdelar, för att få ett samhälle att fungera behövs normer. Samtidigt som normerna kan göra att man känner sig förtryckt.

Men vart i från kommer egentligen normerna det är en svår fråga. Vissa säger att det är gammalt, och härstammar från Bibeln, eller så kanske det alltid bara har funnits men ingen vetat vart ifrån det har kommit. Men fast vi inte vet riktigt vart i från normerna kommit. Så vet vi allafall att vissa normer är bra för vardagen, för jämlikheten i världen.

The emoji challenge

Tack Angeliqa Duh, för challengen!
 
Emoji nr 1, denna brukar jag använda för det första är hunden väldigt söt. Plus att den har hjärtor vilket betyder kärlek.
Emoji nr 2, den vanliga tummen upp. Brukar använda ibland istället för att skriva okej.
Emoji nr 3, den vanliga smileyn. Använder jag väldigt ofta för att visa att jag är glad.
Emoji nr 4, Ett skämt typ mellan mig och min mamma :), men en väldigt gullig apa.
 
Emoji nr 5, istället för den jätte glada smileysen är denna söta hunden ett mycket bättre alternativ. Alltså denna betyder att man är jätte glad.
 
Vet inte vem jag ska tagga att göra detta, så alla som läser detta får helst gärna göra challengen!